Składniki:
1,5-2 kg łososia (z pstrągiem też jest wyśmienicie),
sól.
Nadzienie:
po 1/3 szklanki posiekanego selera i cebuli,
1/2 szklanki drobno pokrojonych jabłek,
1 łyżka masła,
1 szklanka bułki tartej,
2 łyżka miodu gryczanego,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
sól.
Jak przyrządzić?
Oczyszczoną rybę natrzyj solą z wierzchu i w środku, pozostaw na godzinę, a następnie opłucz i osusz, skrop cytryną. Przygotuj nadzienie: seler i cebulę podsmaż na maśle (3 minuty), dodaj jabłko i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj bułkę tartą, miód, bazylię i sól, wymieszaj. Rybę wypełnij nadzieniem, włóż do parowaru na 30 min.
Uwagi:
Jabłko możesz zastąpić grzybami pokrojonymi w plasterki (najpierw trzeba je podsmażyć, a następnie dodać cebulę i seler).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | adzka |