Łosoś szarlotkowy

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5-2 kg łososia (z pstrągiem też jest wyśmienicie),
sól.
Nadzienie:
po 1/3 szklanki posiekanego selera i cebuli,
1/2 szklanki drobno pokrojonych jabłek,
1 łyżka masła,
1 szklanka bułki tartej,
2 łyżka miodu gryczanego,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
sól.

Jak przyrządzić?

Oczyszczoną rybę natrzyj solą z wierzchu i w środku, pozostaw na godzinę, a następnie opłucz i osusz, skrop cytryną. Przygotuj nadzienie: seler i cebulę podsmaż na maśle (3 minuty), dodaj jabłko i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj bułkę tartą, miód, bazylię i sól, wymieszaj. Rybę wypełnij nadzieniem, włóż do parowaru na 30 min.

Uwagi:

Jabłko możesz zastąpić grzybami pokrojonymi w plasterki (najpierw trzeba je podsmażyć, a następnie dodać cebulę i seler).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł
Autoradzka

Łosoś szarlotkowy: Podobne przepisy

Łosoś szarlotkowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy