Składniki:
450 g brokułów,
1 cebula,
2-3 ziemniaki,
80 g śmietany jogurtowej 9% lub Ramy Cremefine do zup,
80 g serka topionego kremowego lub ziołowego,
ząbek czosnku,
kostka bulionu warzywnego,
łyżeczka oliwy z oliwek,
przyprawy
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek. Ziemniaki i brokuły ugotować na parze (po ugotowaniu na parze warzywa należy tylko połączyć, a nie gotować z bulionem, żeby nie straciły wartości odżywczych), wrzucić wraz z cebulą do gotowego bulionu. Można też ugotować warzywa w bulionie. Gdy wszystko zostanie ugotowane i połączone, dodać serek topiony, mieszać do rozpuszczenia, zmiksować ze śmietaną, doprawić do smaku. Smacznego!
Jak podawać?
Jako pierwsze danie lub całość obiadu, bo jest niesamowicie sycąca.
Uwagi:
Można podawać z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub posypaną parmezanem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Olcia |