Składniki:
5 jajek,
3/4 szkl. cukru,
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
3/4 szkl. mąki zwykłej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
25 dag truskawek,
0,5 l śmietany 30%,
2 op. śmietan-fix,
1 cukier waniliowy,
ewentualnie sos truskawkowy lub czekalodowy do polania
Jak przyrządzić?
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pregaminem, posmarować tłuszczem i wysypać mąką.Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem do białości, następnie ubić białka i stopniowo dodawać do żółtek. Wymieszać mąki z proszkiem i przesiewając, dodwać do jajek. Wyłożyć równomiernie na blaszkę. Pieć około 15-20 min, żeby lekko się zrumieniło, w 160 st. Przygotować lnianą ściereczkę, wyłożyć ciasto stroną bez papieru, potem delikatnie go zdjąć i zawinąć roladę ze ścierką i pozostawić tak do ostygnięcia.Umyć truskawki, kilka zostawić do dekoracji, resztę pokroić na małe kawałki. Ubić śmietanę z śmietan-fix i cukrem waniliowym. 4 łyżki odłożyć do dekoracji. Dodać truskawki.Ciasto delikatnie rozwinąć i rozsmarować masę. Zwinąć, pomagając sobie ściereczką. Włożyć do lodówki na 2 godziny.Ciasto udekorować resztą śmietany i truskawkami. Smacznego!
Potrzebne przybory:
blaszka, która bezpośrednio wchodzi do piekarnika,lniana ściereczka
Jak podawać?
Najlepiej smakuje, jak się pokroi w plastry i poleje sosem truskawkowym lub czekoladowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Asik |