Składniki:
1,5 szklanki ryżu,
2 papryki czerwone,
2-3 pomidory,
3 średnie cebule,
kiełbasa,
olej,
sól,
pieprz,
papryka czerwona ostra
Jak przyrządzić?
Z papryki usuwamy pestki, dzielimy na pół i kroimy w średnie paski. Tak samo postępujemy z cebulą. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kawałki średniej wielkości.Kroimy kiełbasę w kostkę - niedużą ilość. Następnie należy zeszklić cebulę i wrzucić ją do garnka, na którego dnie jest olej (w takiej ilości, aby pokrył dno, jeśli będzie go za mało, dolewamy w trakcie gotowania). Dodajemy paprykę do cebuli i gotujemy razem przez 5-7 min na małym ogniu. Mieszamy w trakcie. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Można gotować w tym czasie ryż. Do sosu również dodajemy usmażoną kiełbasę. Sosem polewamy ryż.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | darylka_1 |