Składniki:
1 kg grzybków, np. podgrzybków, mogą być pieczarki,
mąka,
butelka piwa Żywiec,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku,
vegeta lub inne warzywko,
olej do głębokiego smażenia.
Sos:
śmietana 30%,
3 łyzki majonezu,
pęczek szczypiorku,
świeże zioła, jakie lubicie,
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier.
Jak przyrządzić?
Grzyby oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Do wysokiej miski wlać świeżo otwartą butelkę piwka, wbić 2 jajka, zmiksować, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na gładką maź o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto doprawić vegetą, papryką, ziołami prowansalskimi. Grzybki moczyć w cieście i wrzucać na dobrze rozgrzany olej, którego powinno być powyżej 2 szklanek. Smażyć do zrumienienia. Przygotowanie sosu:Śmietanę mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, ziołami, majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny (kilka kropel), solą i pieprzem, odrobina cukru nie zaszkodzi. Grzybki po usmażeniu dobrze jest osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Maczamy w sosie i zjadamy :)
Uwagi:
Smacznego:-)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | zdrowybysiorek |