Składniki:
2 pomidory, 1 awokado, 2 gałki sera mozzarella, oliwki czarne, pestki słonecznika, 2 ząbki czosnku, liście świeżej bazylii, 1/3 szklanki oliwy z oliwek (opcjonalnie z pestek winogron), sól, świeżo zmielony pieprz
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w grubsze plastry. Ser mozzarella kroimy również w plastry oraz umiejętnie kroimy w plastry awokado (tniemy dookoła pestki, tak aby powstały pierścienie). Układamy na talerzu naprzemiennie pomidor, ser, awokado, dodajemy całe bądź połówki oliwek i posypujemy słonecznikiem (nie za dużo). Rwiemy liście bazylii i posypujemy potrawę. Sprasowany czosnek mieszamy z oliwą i polewamy potrawę, używając łyżeczki, co pozwoli nam rozprowadzić dokładnie czosnek na całej potrawie. Lekko pieprzymy i solimy. Troszkę schłodzić.
Potrzebne przybory:
nóż
Jak podawać?
Na dużym białym talerzu.
Uwagi:
Poranny przysmak, czasami dodaję orzechy włoskie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-4 |
Autor | dżigit |