Składniki:
Ciasto: mąka (ok. 0,5 kg), drożdże, oliwa z oliwek (ew. olej z oliwą), szklanka wody.
Sos: 500 ml przecieru pomidorowego, cebula, czosnek, przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka.
Farsz: 400 g mozzarelli, pieczarki, szynka, cebula.
Jak przyrządzić?
Placek: Biorę połowę opakowania drożdży i i rozrabiam w pół szklanki wody o temp. pokojowej. Do miski wsypuję ok. 2-3 szklanek mąki, dodaję soli i wlewam ok. 3-4 łyżek oliwy bądź oleju. Następnie dodaję drożdże i wyrabiam ciasto. Jeśli to konieczne, dodaję wody lub/i mąki. Powinna wyjść dość pulchna kulka o średnicy jakieś 11-12 cm. Odstawiam miskę z ciastem w ciepłe miejsce i przykrywam wilgotną scierką.Sos: Bardzo drobno siekam średnią cebulę (albo pół dużej) i podsmażam na patelni. Przecier pomidorowy wlewam do garnka, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię - nie mam ustalonych proporcji, dodaję po trochu i sprawdzam "czy aby nie mdłe" ;)Gdy cebula się przyrumieni, to oddzielam ją od oleju i dodaję do sosu. Dodaję jeszcze 2 ząbki czosnku i gotuję na wolnym ogniu ok. 10-15 min.Możemy teraz przygotować składniki: zetrzeć ser, pokroić szynkę, pieczarki, cebulę - co kto lubi, jak kto lubi. Gdy skończymy, ciasto powinno już wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Blachę smarujemy tłuszczem i rozpłaszczamy na niej ciasto. Smarujemy je następnie sosem i kładziemy ser i resztę składników, można posypać oregano. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika i pieczemy tak długo, aż ciasto na brzegach zacznie się rumienić (u mnie ok. 10-15 min), w skrajnym przypadku. Sosu powinno starczyć na polanie pizzy na talerzu.Smacznego!
Uwagi:
Mam nadzieję, że jasno przedstawiłem ten algorytm :)Pizza jest łatwa do przygotownia i smaczna, chyba że rodzina i znajomi nie chcą mi przykrości robić ;)Ważę 70 kg i najadam się 1/4 przygotowanej pizzy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | Kosmiciarz |