Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 500 g makaronu np. kolanka, 2 cebule, 3-4 kiszone ogórki, 2-3 pomidory, 300 dag majonezu Kieleckiego, 200 ml jogurtu naturalnego, 200 ml śmietany, 2 ząbki czosnku, odrobina koperku i szczypiorku, sól, pieprz, 2 łyżki musztardy
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente (na półtwardo), dodać tuńczyka i pokrojone w drobną kostkę ogórki i cebule. Pomidory sparzyć, pokroić w ćwiartki, wszystko wymieszać, dodając mały słoik majonezu i 2 duże łyżki musztardy. Wszystko wymieszać i zostawić w lodówce na 1-2 godz. W tym czasie przygotować sos: Do jogurtu naturalnego i śmietany wcinąć czosnek, dodać łyżeczkę drobno posiekanego koperku i dużą łyżkę szczypiorku.Sos podawać w osobnej sosjerce.Sałatka smakuje zawsze i każdemu - daję 100% gwarancji ;)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | zoldrak |