Sk艂adniki:
1 kurczak lub 6 piersi z kurczaka (do wyboru), 4 woreczki ryzu, 8 marchwi, 2 papryki czerwone (lub sloik konserwowej), 2 puszki ananasa, 2 puszki kukurydzy, 6 jajek, majonez (kilka lyzek-wedlug uznania), 4 lyzki curry (lub wiecej-wedlug uznaia), skladniki opcjonalne: orzechy wloskie, rodzynki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Drob gotujemy i kroimy na male kawaleczki. Dodajemy ugotowany ryz, ugotowana i pokrojona w kostke marchew, ugotowane i posiekane jajka, pokrojone ananasy konserwowe (nie polecam surowych), kukurydze i papryke. Calosc doprawiamy majonezem i posypujemy obficie curry (UWAGA: nie dodajemy w zadnym wypadku soli, bo polaczona z curry psuje smak). Wedlug uznania mozemy dodac troche sparzonych goraca woda rodzynek i orzechow wloskich. Calosc nalezy schlodzic przed dodaniem majonezu.
Jak podawa膰?
schlodzona
Uwagi:
Salatka najsmaczniejsza jest na drugi dzien, po schlodzeniu.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | Kasia |