Składniki:
6 piersi z kurczaka (pojedynczych),
przyprawa Gyros,
1/2 kapusty pekińskiej,
6 korniszonów,
2 średnie cebule,
1 puszka kukurydzy,
keczup pikantny,
1 łyżeczka vegety
majonez
Jak przyrządzić?
Przygotować pojemnik prostokątny lub kwadratowy, najlepiej taki do przechowywania żywności (co najmniej 10 cm wysokości). Piersi pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą Gyros, odstawić na godzinkę. Następnie do osobnego pojemnika, miski wsypać drobno pokrojoną kapustę pekińską, wymieszać ją z vegetą. Piersi smażyć na oleju do przyrumieniena, odstawić do przestygnięcia. Cebulę i korniszony pokroić w plasterki, każde w osobnej miseczce. Kiedy wszystko już przygotowane, zaczynamy układanie. Mięsko kładziemy na dnie pojemnika, na to cebulkę, polewamy keczupem - rozsmarować go równo po całości. Następnie rozkładamy korniszony, na to kukurydzę, pokrywamy to majonezem - też rozsmarować go po całości i na koniec sypiemy kapustę. Można lekko docisnąć. Odstawiamy na godzinkę do lodówki, żeby się przegryzło. Idealne na imprezkę czy też jako w miarę lekkie danie.
Potrzebne przybory:
noże, miseczki i pojemnik na danie
Jak podawać?
Na zimno.
Uwagi:
Najlepiej najpierw zająć się mięsem, znaczy usmażyć i odstawić do ostygnięcia. Następnie zabrać się za inne składniki. Uważać też z keczupem i majonezem. Kłaść na oko, ale nie tak dużo, żeby wszystko się utopiło:) Co do korniszonów podałam 6 szt., ale jeżeli będą małe, to może być więcej.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | doka |