Składniki:
1 kg selera (3 spore bulwy - nie naciowy!), 2 marchewki, 1 duża cebula, kostka margaryny, 4 jajka, szklanka bułki tartej, koperek, pietruszka, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce jarzynówce, wrzucamy do garnka i gotujemy to na wolnym ogniu w wodzie (szklanka) z kostką masła. Jak już będzie miękkie (po ok. 50 min), zdejmujemy z ognia, studzimy. Wbijamy do tej masy 4 zółtka, dodajemy bułkę tartą i koperek/pietruszkę, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pianę z czterech białek i mieszamy. Pieczemy w blaszce ok. 1 godziny - aż będzie rumiany po wierzchu. Przed podaniem dobrze ostudzić.
Uwagi:
Pyszne z sosem: majonez, kefir albo jogurt naturalny i czosnek - proporcje wg uznania.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 140 min. |
Trudność | średni |
Autor | monicca |