Wigilijna wieczerza i święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie związane są u nas z ucztowaniem i mają swoją tradycję kulinarną. Na przystrojonych stołach pojawiają się potrawy typowe dla tych świąt. Nie wyobrażamy sobie wieczerzy wigilijnej bez blasku choinki, połyskujących bombek, ale także bez pachnących pierogów, zapachu grzybów, maku, migdałów i orzechów. Kapusta z grzybami to tradycyjna potrawa, która co roku wzbogaca wigilijny stół.
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej,
10 dag grzybów suszonych,
2 cebule,
100 g oleju rzepakowego,
liść laurowy,
kilka ziaren kminku,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godziny, następnie dokładnie oczyścić i pokroić.
Kapustę opłukać wodą, żeby nie była zbyt kwaśna.
Do garnka wlać wodę pozostałą z moczenia grzybów, dodać kapustę, pokrojone grzyby, liść laurowy i dusić do miękkości.
Na patelnię wlać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli.
Cebulę z olejem dodać do kapusty, przyprawić kminkiem, majerankiem, solą, pieprzem i jeszcze dusić około pół godziny.
Jak podawać?
Podawać na stół gorącą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 140 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |