Jesienna dieta
BEATKA • dawno temuDieta jesienna powinna składać się z jak największej ilości warzyw i owoców. To właśnie teraz są one najbardziej wartościowe i dojrzałe. Sałatki i surówki przygotowywane z jesiennych produktów będą smaczne i zdrowe. Witaminy w nich zawarte dodają energii. Pamiętaj jednak o kilku zasadach: warzywa należy kroić tuż przed podaniem, ziemniaki gotować w skorupkach, podobnie marchewkę, pietruszkę i seler. Dieta jesienna powinna być bogata w ryby, zwłaszcza morskie – śledziki, makrelę i łososia oraz w cielęcinę i drób. Mięso i ryby uchronią organizm przed stratą ciepła.
Warzywa i owoce w diecie jesiennej
Dopadła cię jesienna chandra? Nie przejmuj się, wystarczy, że zmienisz swoja dietę. Wprowadź do codziennego jadłospisu duże ilości warzyw, które są bombą witaminową. Naszemu układowi nerwowemu przyda się wzmocnienie w postaci witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego. Kalafior to źródło witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, żelaza i potasu. Podobny zestaw witamin i minerałów znajdziemy w zielonym brokule. Kapusta pekińska dostarcza kwasu foliowego, witaminy C, beta-karotenu, żelaza i potasu. Brukselka podobnie, z wyjątkiem żelaza i potasu. W kapuście czerwonej znajdziemy duże ilości witaminy C, kwasu foliowego i witaminy K.
Do zdrowej diety warto wprowadzić kapustę kiszoną, szpinak, sałatę, cukinię, paprykę. Niektóre warzywa działają wzdymająco. Jeżeli niemożliwe jest jedzenie ich na surowo, można je zblanszować. Długie gotowanie niszczy witaminy i minerały. Zjadanie owoców sprawi, że nasz organizm dostanie dużą dawkę energii. Poczujesz się wzmocniona i pełna chęci do życia. Do codziennego jadłospisu włącz jabłka, pomarańcze, kiwi. Owoce odkwaszają organizm. Zakwaszanie organizmupowoduje, że częściej dopada nas apatia i znużenie. Pamiętajmy o urozmaiceniu posiłków. Warzywa wykorzystaj do przygotowania zupy, a z owoców przyrządzaj pyszne desery.
Ponieważ jesień to pora infekcji i przeziębień, warto pamiętać o naturalnym antybiotyku, jakim jest czosnek. Zjadanie już jednego ząbka czosnku dziennie, wzmocni organizm i pomoże pozbyć się istniejących infekcji. Zamiast napojów gazowanych, lepiej przyrządzić sok malinowy lub herbatkę słodzoną miodem lipowym.
Jadłospis w diecie jesiennej
Śniadanie: warto zjeść mały jogurt naturalny z dodatkiem kilku łyżek muesli i z dodatkiem startego jabłka. Zamiast muesli można ewentualnie uprażyć płatki owsiane, a jabłko wymienic na inny owoc, np. na pomarańczę. Na śniadanie kolejnego dnia można zjeść kromkę pieczywa razowego z chudym twarożkiem i surówką z marchwi i chrzanu. Do tego słaba herbata. Inna propozycja śniadania: kromka chleba posmarowana masłem, na to plaster wędliny, kawałek ogórka kiszonego. Popijamy kawą z mlekiem (odtłuszczonym) i zjadamy pół pomarańczy.
Drugie śniadanie: drugie śniadanie ma charakter lekkiej przekąski. Można wówczas wypić sok warzywny, owocowy (najlepiej ze świeżo wyciśniętych owoców) lub zjeść kromkę chleba pełnoziarnistego.
Obiad: duszony filet z indyka, duszone jarzyny, ziemniaki w mundurkach. Następnego dnia przygotuj kawałek cielęciny lub drobiu, a do tego sałatkę z cykorii, zmieszaną z chudym jogurtem lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek i cytryny. Zapiekanka makaronowo-brokułowa to kolejna propozycja obiadu.
Kolacja: szklanka kefiru lub maślanki, gulasz warzywny lub omlet warzywny (jedna łyżeczka oleju, jajo, jedno białko, dwie łyżki mąki pszennej, sól ziołowa do smaku) albo ryba ugotowana, względnie pieczona w folii, łyżka oliwy z oliwek, surówka z selera i jabłka, i kromka chleba pełnoziarnistego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze