Składniki:
1 kg śledzi z mleczem, dwie cebule, śmietana, ocet, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę z przyprawami, cebulą i octem (ok. 5 min), ostudzić i zalać śledzie, uprzednio odzielając mlecze. Tak trzymać 24 godz. Następnie wyjąć śledzie, cebulę i odłożyć na bok do półmiska, a do zalewy wlać śmietanę i całość dobrze wymieszać (przede wszystkim dobrze wymieszać mlecze). Teraz dodajemy śledzie i cebulę. Podajemy w wazie na zimno. Odzielnie podajemy gorące ugotowane ziemniaki w dużych kawałkach.
Jak podawać?
Barszcz na zimno z gorącymi kartoflami.
Uwagi:
Spróbujcie - rewelacja.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | wiarus |