Czernina (tzw. Czarna polewka)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1/2 kurczaka (powinna być kaczka, ja wole kurczaka),
- 1 op. sliwek kandyzowanych,
- po 1-2 "garstce" suszu jabłek, gruszek,
- liść laurowy,
- włoszczyzna cała,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie,
- cukier do smaku,
- ok. 1 łyżki stołowej octu do smaku,
- ok. 150-200 gr krwi kaczej, może byc z królika lub zająca,
- mąka pszenna na zaklepkę.

Jak przyrządzić?

W ok. 3-4 l wody wkładamy 1/2 kurczaka, włoszczyznę, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, susz owocowy, śliwki.Gotujemy razem aż do ugotowania drobiu. Następnie wlewamy krew przecedzoną przez sitko(drobne) i wymieszaną z ok. 1 łyż mąki (zaklepka)po zagotowaniu do smaku przyprawiać cukier. Ocet(kwas cytrynowy) smak powinien byc słodko-kwaśny.

Uwagi:

Do zupy podajemy makaron, ewentualnie ziemniaki - to już kwestia wyboru, ogólnie mówiąc gotuje się podobnie jak rosół.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
AutorBynio

Czernina (tzw. Czarna polewka): Podobne przepisy

Czernina (tzw. Czarna polewka): wypróbuj również

Powiązane Tematy