Składniki:
- jabłka (po 1 na osobę),
- ciasto jak do placków z owocami - jak najmniej słodkie,
- syrop malinowy (łyżka na osobę),
- cukier (łyżka - półtorej na głowę),
- odrobina tłuszczu.
Jak przyrządzić?
Jabłka przekroić na połówki i usunąć pestki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, połowki jabłek zanurzać w cieście ( zanurzamy tylko spód!) i obsmażac. Smażymy na średnim ogniu chwilkę, poczym zmniejszamy płomień iprzykrywamy patelnię. W tym czasie robimy karmel.Na spodeczek nalewamy syrop, zanurzamy w nim pokryte ciastem spody jabłek i układamy na talerzykach, po czym polewamy karmelem.
Uwagi:
Deser ajlepiej robić, kiedy na obiad są placuszki, ale można też zrobić specjalnie nieiwelką ilość ciasta. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | saiss |