Zapiekanka makaronowo-pomidorowa

Przepis kulinarny

Składniki:

- 40 dkg makaronu świderek, wstążek lub krajanki,
- 35 dkg pomidorów (mogą być z puszki),
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 2 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki oleju lub oliwy,
- ok. 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej mozzarella),
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, tymianek, oregano, co kto lubi...

Jak przyrządzić?

Ugotować makaron wrzucając na osolony wrzątek. Uważać, żeby się nie przegotował. Zostawić na chiwlę w naczyniu. Umytą pietruszkę drobno posiekać razem z czosnkiem, włożyć do garnka z silnie podgrzanym olejem, przykryć i dusić na małym ogniu. Po chwili dodać sparzone, obrane ze skórki, pokrajane i oczyszczone z pestek pomidory( lub jeśli ktoś użył, to po prostu wlać zawartość puszek:). Dusić je do czasu, aż sos zgęstnieje. Odcedzić makaron i włożyć do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego olejem.Zalać sosem, przyprawić solą i pieprzem, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min.

Potrzebne przybory:

Garnek x2, naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, łyżka :)

Jak podawać?

Na ciepło zaraz po przyrządzeniu :)

Uwagi:

Potrawę można dowolnie modyfikować, tak aby odpowiadała naszym indywidualnym upodobaniom. Eksperymentować można zarówno z ilością każdego ze składników (jeden lubi więcej pomidorów, inny więcej makaronu) jak i z samymi składnikami. Ja np. bardzo lubie spód naczynia dodatkowo wyłożyć pokrojonymi w plastry i obranymi ze skórki pomidorami... Palce lizać !

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt22 zł
AutorFazi

Zapiekanka makaronowo-pomidorowa: Podobne przepisy

Zapiekanka makaronowo-pomidorowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy