Składniki:
- 40 dkg makaronu świderek, wstążek lub krajanki,
- 35 dkg pomidorów (mogą być z puszki),
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 2 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki oleju lub oliwy,
- ok. 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej mozzarella),
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, tymianek, oregano, co kto lubi...
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron wrzucając na osolony wrzątek. Uważać, żeby się nie przegotował. Zostawić na chiwlę w naczyniu. Umytą pietruszkę drobno posiekać razem z czosnkiem, włożyć do garnka z silnie podgrzanym olejem, przykryć i dusić na małym ogniu. Po chwili dodać sparzone, obrane ze skórki, pokrajane i oczyszczone z pestek pomidory( lub jeśli ktoś użył, to po prostu wlać zawartość puszek:). Dusić je do czasu, aż sos zgęstnieje. Odcedzić makaron i włożyć do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego olejem.Zalać sosem, przyprawić solą i pieprzem, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min.
Potrzebne przybory:
Garnek x2, naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, łyżka :)
Jak podawać?
Na ciepło zaraz po przyrządzeniu :)
Uwagi:
Potrawę można dowolnie modyfikować, tak aby odpowiadała naszym indywidualnym upodobaniom. Eksperymentować można zarówno z ilością każdego ze składników (jeden lubi więcej pomidorów, inny więcej makaronu) jak i z samymi składnikami. Ja np. bardzo lubie spód naczynia dodatkowo wyłożyć pokrojonymi w plastry i obranymi ze skórki pomidorami... Palce lizać !
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 22 zł |
Autor | Fazi |