Składniki:
Porcja na 2 osoby:
- 200 gram makaronu penne;
- 1 cukinia;
- około 100 gram mięsa mielonego;
- średnia cebula;
- malutka suszona pikantna papryczka;
- ewentualnie kilka malutkich pomidorków włoskich;
- kieliszek białego wytrawnego wina;
- sól;
- pieprz;
- oliwa z oliwek;
- tarty parmezan.
Jak przyrządzić?
Nastawić duży garnek osolonej wody. W tym czasie rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oliwy, wkruszyć papryczkę i podrumienic posiekaną cebulkę (można dodać szczyptę soli). Następnie dodać cienko pokrojoną na plasterki cukinię i posolić. Smażyć, aż stanie się miękka i złocista(miejscami może być lekko brązowa).Gdy jest gotowa, odsunąć na bok patelni i dodać mielone mięso.Podsmażyć ze szczyptą soli, a następnie wymieszać mięso z cukinią i podsmażyć razem jeszcze chwilę. Dodać pieprz i podlać gotującą się osoloną wodą na makaron. Gdy wyparuje, wlać kieliszek wina i uważac by sos mięsno-cukiniowy :) nie był zbyt suchy.Makaron ugotowac al dente, odcedzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Pod koniec przyrządzania sosu, można dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki (ożywi to potrawę oraz urozmaici smak). Na koniec można dodać jeszcze kroplę oliwy (jeśli danie wyszło zbyt suche), a następnie posypać parmezanem. Smacznego!
Uwagi:
Danie jest łatwe w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Gorąco polecam amatorom włoskiej kuchni.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Ewelina |