Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju do ciasta,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Mleko wymieszać z wodą, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać olej i sól. Wymieszać na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka, nadal ubijając. Masę jajeczną połączyć delikatnie z resztą: mąką wymieszaną z mlekiem i wodą, dodać sodę. Całość wymieszać tak, by powstała gładka lejąca masa. Patelnię wysmarować minimalną ilością oleju (wylewać odrobinę oleju przy każdym naleśniku). Na rozgrzany olej wylewać warstwę ciasta. Gdy naleśnik zaczyna się przesuwać na powierzchni patelni swobodnie - przewrócić go na drugą stronę. Zsunąć bezpośrednio na talerz, na którym będzie podawany.
Nadzienie:
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z kremem o’le Dr Oetker. Wymieszać. Na połowę naleśnika kłaść sporą ilość kremu i pokrojone drobno owoce, np.truskawki. Przykryć drugą połową naleśnika. Na górę położyć kawałki owoców – np. brzoskwinie z puszki, banany, truskawki.
Potrzebne przybory:
Garnek, łyżka, patelnia, mikser.
Jak podawać?
Z ulubionymi owocami.
Uwagi:
Do mieszania używam miksera.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Panna Tulipanna |