Składniki:
- 25 dkg mąki pszennej luksusowej,
- 22 dkg masła,
- 1 jajko,
- 2 surowe żółtka,
- 10 dkg śmietany (5 łyżek),
- 60 dkg jabłek,
- 5 dkg cukru pudru do posypania,
- 15 dkg marmolady lub róży ucieranej,
- wanilia.
Jak przyrządzić?
1. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, śmietanę,szybko zarobić ciasto. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin!
2. Jabłka umyć, obrać, przekroic na pół i wydrążyć gniazdka nasienne, w to miejsce włożyć marmoladę lub cos innego.
3. Ciasto wałkować na 1/2 centymetra krajac w kwasraty. Na środku ułozyć jabłka, a rogi ciasta zlepic nad jabłkiem.
4. Wstawic do bardzo gorącego piekarnika i piec około 20-30 minut. Gdy jabłka będą miękkie a ciasto zrumienione na złoty kolor wyjść i posypać cukrem pudrem z wanilią.
Jak podawać?
Uważam, że smakują rewelacyjnie i na ciepło, i na zimo. POLECAM!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | NINAA |