Składniki:
Wszystko na wyczucie:
- po równo mąki wrocławskiej i kaszy kukurydzianej,
- mleko,
- jaja,
- odrobinę soli,
- można ewentualnie dodać odrobinę piwa.
Nadzienie:
- piersi z kurczaka,
- cebula,
- marchewka,
- cukinia,
- fasolka czerwona (z puszki) albo podgotowana fasolka szparagowa,
- przyprawy,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- liść laurowy,
- kolorowa papryka,
- pieczarki.
Jak przyrządzić?
Ze skaładników na placki robimy ciasto naleśnikowe, smażymy je grusze niż zwykłe naleśniki.
Cebule, czosne i przyprawy przesmażany na oliwie, dodajemy cukinię, pod koniec, gdy cukinia się rozgotuje wrzucamy fasolkę, 2 dojrzałe pomidory (lepij sparzyć i obrać ze skórki), dodajemy przesmażoną osobno pierś z kurczaka lub indyka, pokrojoną w długie, cienkie paseczki. wszystko razem chwilę gotujemy. Smazymy placek z jednej strony, przewracamy, dajemy łyżkę nadzienia, zaginamy.
Jak podawać?
Palcki są daniem samym w sobie, wystarczy udoekorować talerz odrobiną zieleniny. Dobrze smakuje z piwem. Propozycja dla tych, którym się już znudziło letnie grilowanie.
Uwagi:
Osobiście do nadzienia zawsze wkładam to, co mam pod ręką, dobrze smakuje również z mieszanym mięsem. Dobrze jest także zaopatrzyć się w przyprawę do dań meksykańskich.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Marika |