Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 duza cebula,
- 3 średnie marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,v
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1 kartonik przecieru pomidorowego,
- 2 kostki rosołowe,
- 1 kubek kwaśnej śmietany lub samodzielnie przygotowany sos beszamelowy,
- ser żółty,
- opakowanie makaronu Lasagne,
- sól.
Jak przyrządzić?
Mięso wrzucamy do garnaka i przysmażamy a po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w kostke cebule, nie trzeba dodawać tłuszczu bo i tak sie sam wytopi z mięsa. Do przysmażonego mięsa dodajemy wino (zapażamy mięso z cebulą)i gotujemy ok 5 min. Dodajemy pokrojone (najlepiej starte na tartce na grubych oczkach)warzywa i gotujemy okolo 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kostki rosołowe i zostawimy na małym ogniu na ok 15 min.Dosalamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym na dnie ukladamy plasty makaronu. Na makaron układamy kilka łyżek mięsa z warzywami, na to śmietana lub sos beszamelowy ( z beszamelem jest trochę cięższe) i posypujemy serm żółtym i na to znowu plastry Lasagne i tak aż nam sie nie skończy naczynie. Na wierzchu posypujemy serem żółtym. Zapiekamy w piekarniu w temp.200 C ok 50 nim.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | june15 |