Składniki:
- granulat sojowy (1 opakowanie),
- sos pomidorowy,
- 25 dkg pieczarek,
- papryka w proszku,
- czosnek,
- bazylia,
- oregano,
- 20 dkg sera mozzarella,
- płaty lasagne,
- mąka,
- mleko i masło do przygotowania beszamelu.
Jak przyrządzić?
Granulat gotujemy w bulionie, aż bedzie miekki, odsączamy, podsmazmy na oleju. do tego wrzucamy pokrojone pieczarki, smazymy chwile po czym dodajemy sos pomidorowy z torebki. Doprawiamy czosnkiem, papryka, bazylia i oregano.
Beszamel: rozpuszczamy na patelni maslo, dodajemy mąke i mleko, mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Solimy, pieprzymy, mozna dodac troche startej gałki muszkatolowej.
Na spód kwadratowej blachy wylewamy beszamel, na niego układamy jedna warswe płatów lasagne, na to rozkładamy farsz i układamy mozzarelle, bądz inny zolty ser. Na to znow płaty i postepujemy w ten sposob, az do wyczerpania sie skladnikow.
Ostatnia warstwe lasagne powinno stanowic troche sosu i duuuzo sera. Sypiemy na wierzch pokruszona bazylie. Wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Najlepiej przykryc wszystko aluminiowa folia, zeby miec pewnosc, ze ciasto sie nam nie zeschnie.
Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 duże |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Magda |