Sk艂adniki:
- granulat sojowy (1 opakowanie),
- sos pomidorowy,
- 25 dkg pieczarek,
- papryka w proszku,
- czosnek,
- bazylia,
- oregano,
- 20 dkg sera mozzarella,
- p艂aty lasagne,
- m膮ka,
- mleko i mas艂o do przygotowania beszamelu.
Jak przyrz膮dzi膰?
Granulat gotujemy w bulionie, a偶 bedzie miekki, ods膮czamy, podsmazmy na oleju. do tego wrzucamy pokrojone pieczarki, smazymy chwile po czym dodajemy sos pomidorowy z torebki. Doprawiamy czosnkiem, papryka, bazylia i oregano.
Beszamel: rozpuszczamy na patelni maslo, dodajemy m膮ke i mleko, mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Solimy, pieprzymy, mozna dodac troche startej ga艂ki muszkatolowej.
Na sp贸d kwadratowej blachy wylewamy beszamel, na niego uk艂adamy jedna warswe p艂at贸w lasagne, na to rozk艂adamy farsz i uk艂adamy mozzarelle, b膮dz inny zolty ser. Na to znow p艂aty i postepujemy w ten sposob, az do wyczerpania sie skladnikow.
Ostatnia warstwe lasagne powinno stanowic troche sosu i duuuzo sera. Sypiemy na wierzch pokruszona bazylie. Wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Najlepiej przykryc wszystko aluminiowa folia, zeby miec pewnosc, ze ciasto sie nam nie zeschnie.
Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 3 du偶e |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Przybli偶ony koszt | 15 z艂 |
Autor | Magda |