Lasagne wegetariańska

Przepis kulinarny

Składniki:

- granulat sojowy (1 opakowanie),
- sos pomidorowy,
- 25 dkg pieczarek,
- papryka w proszku,
- czosnek,
- bazylia,
- oregano,
- 20 dkg sera mozzarella,
- płaty lasagne,
- mąka,
- mleko i masło do przygotowania beszamelu.

Jak przyrządzić?

Granulat gotujemy w bulionie, aż bedzie miekki, odsączamy, podsmazmy na oleju. do tego wrzucamy pokrojone pieczarki, smazymy chwile po czym dodajemy sos pomidorowy z torebki. Doprawiamy czosnkiem, papryka, bazylia i oregano.

Beszamel: rozpuszczamy na patelni maslo, dodajemy mąke i mleko, mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Solimy, pieprzymy, mozna dodac troche startej gałki muszkatolowej.
Na spód kwadratowej blachy wylewamy beszamel, na niego układamy jedna warswe płatów lasagne, na to rozkładamy farsz i układamy mozzarelle, bądz inny zolty ser. Na to znow płaty i postepujemy w ten sposob, az do wyczerpania sie skladnikow.
Ostatnia warstwe lasagne powinno stanowic troche sosu i duuuzo sera. Sypiemy na wierzch pokruszona bazylie. Wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Najlepiej przykryc wszystko aluminiowa folia, zeby miec pewnosc, ze ciasto sie nam nie zeschnie.
Smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje3 duże
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt15 zł
AutorMagda

Lasagne wegetariańska: Podobne przepisy

Lasagne wegetariańska: wypróbuj również

Powiązane Tematy