Składniki:
- główka kapusty,
- 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego,
- 3 woreczki ryżu,
- 3 strąki czerwonej papryki,
- 3 cebule,
- pół kubka rodzynek,
- pół małego słoiczka chrzanu - to tak jak 1/3 szklanki,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 szkl. bulionu, wywaru,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra (może być strączek chili),
- lubczyk suszony lub świeży (zamiennie maggi w płynie),
- tłuszcz,
- koncentrat pomidorowy lub 3 duże, bardzo dojrzałe pomidory lub pomidorki z puszki.
Jak przyrządzić?
Kapustę przygotować jak na zwykłe gołąbki, czyli wyciąć głąb, obgotować liście, osączyć, ściąć zgrubienia. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Paprykę podpiec np. w piekarniku, zdjąć skórę, drobno pokroić, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu. Mięso połączyć (wyrobić) z ryżem, dodając paprykę, cebulę, odciśnięte rodzynki, chrzan, posiekaną natkę pietruszki, dodając przyprawy do smaku - sól, pieprz, ostrą paprykę, roztarty w dłoniach suszony lubczyk lub posiekany świeży. Na liściach układamy farsz zakładając brzegi do środka i zwijajac w rulon, czyli zwyczajnie jak gołąbki. Szeroki rondel wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, układamy gołąbki, zalewamy bulionem zmieszanym z koncentratem lub siekanymi pomidorkami, doprawionym dodatkowo solą, posiekaną drobniutko papryczką chili i dusimy ok. 30 - 40 minut, przewracając gołąbki co jakiś czas i uzupełniając w razie potrzeby sos.
Jak podawać?
Podajemy z sosem w jakim się dusiły. Jeśli ktoś ma ochotę, można sos dodatkowo zagęścić. Są dwie szkoły jedzenia gołąbków:
1. - z ziemniakami,
2. - same, ewentualnie z pieczywem.
U mnie je się same gołąbki, dlatego robię ich zazwyczaj większą ilość. :)Z podanych proporcji wychodzi sporo mniejszych gołąbków.
Uwagi:
Nie wiem skąd dotarła do mnie ta nazwa, ale fakt - są pioruńsko dobre! :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | bromba |