Pioruńskie gołąbki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- główka kapusty,
- 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego,
- 3 woreczki ryżu,
- 3 strąki czerwonej papryki,
- 3 cebule,
- pół kubka rodzynek,
- pół małego słoiczka chrzanu - to tak jak 1/3 szklanki,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 szkl. bulionu, wywaru,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra (może być strączek chili),
- lubczyk suszony lub świeży (zamiennie maggi w płynie),
- tłuszcz,
- koncentrat pomidorowy lub 3 duże, bardzo dojrzałe pomidory lub pomidorki z puszki.

Jak przyrządzić?

Kapustę przygotować jak na zwykłe gołąbki, czyli wyciąć głąb, obgotować liście, osączyć, ściąć zgrubienia. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Paprykę podpiec np. w piekarniku, zdjąć skórę, drobno pokroić, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu. Mięso połączyć (wyrobić) z ryżem, dodając paprykę, cebulę, odciśnięte rodzynki, chrzan, posiekaną natkę pietruszki, dodając przyprawy do smaku - sól, pieprz, ostrą paprykę, roztarty w dłoniach suszony lubczyk lub posiekany świeży. Na liściach układamy farsz zakładając brzegi do środka i zwijajac w rulon, czyli zwyczajnie jak gołąbki. Szeroki rondel wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, układamy gołąbki, zalewamy bulionem zmieszanym z koncentratem lub siekanymi pomidorkami, doprawionym dodatkowo solą, posiekaną drobniutko papryczką chili i dusimy ok. 30 - 40 minut, przewracając gołąbki co jakiś czas i uzupełniając w razie potrzeby sos.

Jak podawać?

Podajemy z sosem w jakim się dusiły. Jeśli ktoś ma ochotę, można sos dodatkowo zagęścić. Są dwie szkoły jedzenia gołąbków:
1. - z ziemniakami,
2. - same, ewentualnie z pieczywem.
U mnie je się same gołąbki, dlatego robię ich zazwyczaj większą ilość. :)Z podanych proporcji wychodzi sporo mniejszych gołąbków.

Uwagi:

Nie wiem skąd dotarła do mnie ta nazwa, ale fakt - są pioruńsko dobre! :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Autorbromba

Pioruńskie gołąbki: Podobne przepisy

Pioruńskie gołąbki: wypróbuj również

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Śladami jaguara

... Trzeba zacisnąć zęby, przyłożyć się do pracy, ewentualnie grać systemem w lotto. I zobaczyć, co z tego wyniknie. Z pracy i uporu z reguły coś wynika. Z bezczelności i kombinowania również. Każdy ma wolny wybór – byle nie leżeć i nie gapić się w ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ...

dawno temu

Dania greckie

... , czyli tamtejsze gołąbki Taka potrwa do złudzenia przypomina popularne, polskie gołąbki. Podobne są też użyte produkty, bo danie składa się z mięsa oraz ryżu. Istnieje jednak kilka podstawowych różnic ... , a jeśli się rozpadają, związać nitką. ...

dawno temu

Przekąski w stylu „Mexican”

... z wędzonym kurczakiem i czerwona fasolą - Passionfruit A co powiecie na gołąbki po meksykańsku? - Przepis babci Stasi Obecna pora roku sprzyja grillowaniu, więc jedną z opcji być może będą dla Was ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... u wszystkich północnych Słowian. Nasze osławione pierogi to potrawa znana także w Rosji, Białorusi i Ukrainie. Gołąbki zaś podawane są w Niemczech. Polska kuchnia jest niestety często niedoceniana ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... można zawinąć w rulon albo tak jak gołąbki. Na koniec należy podsmażyć naleśniki na oleju. Jeżeli chcesz, by były bardziej chrupkie, możesz je obtoczyć w bułce tartej. Smacznego! ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... (podobnie jak zawija się gołąbki). Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w bułce tartej i podsmażenie na oleju. Smacznego! ...

dawno temu

Powiązane Tematy