Składniki:
- 10 pieczarek,
- natka pietruszki (ile kto lubi),
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
- pieczarki opłukać, obrać ze skórki, odciąć ogonki i wydrążyć,
- natkę pietruszki posiekać,
- dodać rozdrobniony czosnek, sól, pieprz do smaku i połączyć z masłem (miękkim),
- masłem faszerować pieczarki,
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią aluminiową,
- wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz.
Uwagi:
- po wyjęciu z piekarnika można skropić octem winnym,
- równie dobrze wychodzą pieczone na grillu,
- świetny dodatek do mięs lub jako przystawka.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | rypka |