Składniki:
- 80 dkg żeberek wieprzowych,
- 5 dkg wędzonej słoniny,
- 2 duże marchewki,
- 3 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka piwa,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka majeranku,
- sól.
Jak przyrządzić?
Słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę i w głębokiej patelni wytapiamy z niej tłuszcz. Zarumieniamy równie drobno posiekaną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Żeberka rozrąbujemy w poprzek kości i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do przysmażonej cebuli. Żeberka obsmażamy na bardzo silnym ogniu z obu stron. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojoną marchew oraz plasterki pomidorów (bez skórki). Mieszamy. Wsypujemy wszystkie przyprawy i oczywiście solimy. Wlewamy piwo. Pod przykryciem dusimy do miękkości; od czasu do czasu dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyparuje, zanim mięso będzie miękkie, uzupełniamy go piwem.
Jak podawać?
Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | bromba |