Składniki:
- 75 dkg łopatki wieprzowej,
- 35 dkg dojrzałych twardych śliwek (oraz innych, twardych owoców),
- 5 dkg masła,
- pęczek szczypioru,
- szklanka słodkiego wina,
- 3 goździki,
- szczypta cynamonu,
- anyż,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Mięso solimy, kroimy w kostkę (ok. 2x2 cm). Owoce również myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy pokrojony szczypior i mięso. Smażymy wszystko przez około 5-10 minut. Następnie solimy oraz wsypujemy pozostałe przyprawy. Dodajemy śliwki i dolewamy wino. Przykrywamy i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości. Należy często mieszać, żeby się przypadkiem nie przypaliło.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem, zwykłym, białym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | bromba |