Indyk w sosie cytrynowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 60-70 dag mięsa z indyka (piersi, udko),
- 10-15 dag cebuli,
- 6 dag masła,
- 2 jabłka (kwaśne),
- 0,4 l soku jabłkowego,
- 0,2 l śmietanki,
- pół cytryny,
- 2-3 łyżeczki curry,
- sól.

Jak przyrządzić?

Mięso kroimy w paseczki o grubości około 1 cm i podsmażamy (najlepiej w woku) razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokrojone w kostkę (obrane) jabłka. Solimy, dolewamy sok jabłkowy, przyprawiamy curry i dusimy na dość silnym ogniu przez około 5-10 minut.

Dodajemy tartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Teraz dolewamy śmietankę i zagotowujemy.

Jak podawać?

Ja podaję z ryżem z rodzynkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Trudnośćprosty
Porcje3
Autorbromba

Indyk w sosie cytrynowym: Podobne przepisy

Indyk w sosie cytrynowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy