Składniki:
- 60-70 dag mięsa z indyka (piersi, udko),
- 10-15 dag cebuli,
- 6 dag masła,
- 2 jabłka (kwaśne),
- 0,4 l soku jabłkowego,
- 0,2 l śmietanki,
- pół cytryny,
- 2-3 łyżeczki curry,
- sól.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w paseczki o grubości około 1 cm i podsmażamy (najlepiej w woku) razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokrojone w kostkę (obrane) jabłka. Solimy, dolewamy sok jabłkowy, przyprawiamy curry i dusimy na dość silnym ogniu przez około 5-10 minut.
Dodajemy tartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Teraz dolewamy śmietankę i zagotowujemy.
Jak podawać?
Ja podaję z ryżem z rodzynkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | bromba |