Jdka kurczaka w curry - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4szt. udka z kurczaka,
- 2 szt. sredniej wielkosci cebula,
- 1 ząbek - czosnek,
- 1 i 1\2 szkl. bulionu,
- 2 duża łyżka masła,
- 100 ml smietany 18%,
- przyprawy:
a. 3 duże łyżki curry,
b. 1 mała łyżka mielonego imbiru,
c. 1 mała łyżka slodkiej papryki,
d. do smaku doprawic sola lub vegety.

Jak przyrządzić?

Cebule umyc, obrac, pokroic w półksieżyce. masło rozgrzac na patelni, podsmazyc delikatnie cebule, wycisnac przez praskie czosnek, dodac wszystkie przyprawy i bulion. Po zagotowaniu wrzucic udka wczesniej umyte, zmiejszyc ogien i dusic pod przykryciem 20-30min (w zaleznosci od wielkosci udek); gdy udka sa juz miekke, wykladamy delikatnie na talerz. Powinno nam sie wygotowac polowe bulionu, do powstalego sosu dodajemy smietane i polewamy udka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt10 zł
AutorBLOK_F

Jdka kurczaka w curry: Podobne przepisy

Jdka kurczaka w curry: wypróbuj również

Powiązane Tematy