Składniki:
- 4szt. udka z kurczaka,
- 2 szt. sredniej wielkosci cebula,
- 1 ząbek - czosnek,
- 1 i 1\2 szkl. bulionu,
- 2 duża łyżka masła,
- 100 ml smietany 18%,
- przyprawy:
a. 3 duże łyżki curry,
b. 1 mała łyżka mielonego imbiru,
c. 1 mała łyżka slodkiej papryki,
d. do smaku doprawic sola lub vegety.
Jak przyrządzić?
Cebule umyc, obrac, pokroic w półksieżyce. masło rozgrzac na patelni, podsmazyc delikatnie cebule, wycisnac przez praskie czosnek, dodac wszystkie przyprawy i bulion. Po zagotowaniu wrzucic udka wczesniej umyte, zmiejszyc ogien i dusic pod przykryciem 20-30min (w zaleznosci od wielkosci udek); gdy udka sa juz miekke, wykladamy delikatnie na talerz. Powinno nam sie wygotowac polowe bulionu, do powstalego sosu dodajemy smietane i polewamy udka.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | BLOK_F |