Składniki:
- kotlety schabowe bez kości,
- oliwa lub olej,
- czerwone wytrawne winko.
Jak przyrządzić?
Kotlety - rozmrożone - w swojej naturalnej postaci od rzeźnika warzucamy na rozgrzany olej.Smażamy po dwie minuty z każdej strony.Zalewamy patelnię winkiem. Zmniejszamy ogień. Wino ma wyparować. Kotelty mają się jeszcze posmażyć na powstałym sosie (mogą być brązowawe - co nie znaczy że spalone).
Oryginalny smak!!!
Potrzebne przybory:
1. butelka oleju lub oliwy z oliwek
2. kotlety schobowe bez kości - dowolna ilość uzależniona od ilości smakoszy
3. czerwone wino - ilość jak w pkt 2.
4. patelnia na miarę
5. łopatka
6. kuchnia najalepiej na gaz
Jak podawać?
Najlepiej smakują z popularnymi ziemniaczkami z wody. Sos służy wtedy jako omasta. Dodatki sezonowe.
Uwagi:
Naprawdę nie są potrzebne przyprawy. Wino powoduje charakterystyczny posmak.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dziunia |