Składniki:
- 2 cebule,
- 30 g masła (margaryny),
- 300g kukurydzy z puszki,
- 1/2l rosołu z koncentratu,v- 200g gęstej śmietany kremówki,
- 2 żółtka,
- 1/2 pęczka bazylii,
- szczypta szafranu,
- sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać 150g (połowę) kukurydzy i poddusić. Dodać rosołu i dusić wszystko pod przykryciem 10 - 15 minut. Zupę zmiksować. Wymieszać śmietanę z żółtkami i szafranem. Resztę kukurydzy dodać do zupy i podgrzać. Masę żółtkową dodać do zupy i wymieszać ,podgrzać ale nie dopuścić do zagotowania, do smaku dodać sól i pieprz.
Potrzebne przybory:
Blenderek do miksowania.
Jak podawać?
Najlepsza z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Fuksja |