Składniki:
- 1-2 polędwiczki wieprzowe (60 dag),
- 2 łyżki oliwy+ kilka igiełek rozmarynu.
Marynata:
- 2 zgniecione ząbki czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego i natki pietruszki,
- 3 łyżki oliwy.
Konfitura:
- 2 czerwone cebule pokrojone w plasterki,
- 3-4 łyżki miodu,
- 1 łyżka octu balsamico,
- tymianek,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Składniki marynaty wymieszać.
2. Mięso pokroić na steki grubości ok. 3 cm, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
3. Na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek, cebulę i tymianek. Dodać ocet, miód, sól i pieprz. Smażyć, aż smaki się połączą.
4. Rozgżać oliwę z igiełkami rozmarynu po czym usmażyć na niej mięso.
5. Na każdej polędwiczce układać konfiturę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |