Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 2 papryki czerwone,
- 2 papryki żółte,
- 3 miękkie pomidory,
- 1 cebula,
- 2 laski kiełbasy zwykłej,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz lub kucharek i "Delikat" czerwony.
Jak przyrządzić?
Cukinie obrać wykroić ze środka pestki skroić na plasterki do dużego garnka wstawić, aby się dusiło. Papryki i pomidory sparzyć obrać ze skórki i także skroić w plasterki do duszącej cukini. Kiełbasę obrać ze skórki przysmarzyć na patelni razem z cebulą. Dodać do cukini następnie dodać przyprawy według uznania.
Powinno być raczej lekko ostre.
To wszystko dusić ok 40 min.
Jak podawać?
Zazwyczaj podaję to do chleba, może byc na obiad jak i na gorący dodatek dla gości (zamiast bigosu).
Uwagi:
Podobno robi sie to z fasolką "jaś" i parówkami. Osobiście spróbowałam raz i nie zachwyciłam się.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Bacha |