Sk艂adniki:
- 1,2 kg poltlustego bialego sera,
- 8 calych jaj,
- 2 szklanki cukru,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 cale maslo roslinne,
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
- zapach (wg uznania),
- rodzynki,
- 0,5 puszki pokrojonych brzoskwin.
Polewa czekoladowa:
- 3 lyzki masla,
- 3 lyzki kakao,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 3 lyzki mleka.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Ser dwukrotnie przemielic przez maszynke do miesa, odstawic w chlodne miejsce (dodajemy go praktycznie na koniec).
2. 呕贸艂tka oddzielic od bialek i utrzec je z cukrem na pulchna mase (bialka nalezy ubic z szczypt膮 soli).
3. Do utartych z cukrem zoltek dodac po kolei: maslo roslinne (zostawic odrobine masla do wysmarowania duzej tortownicy o srednicy > 26 cm), cukier wanilinowy, 2 budynie (oczywiscie jako proszek), proszek do pieczenia, zapach, ser, ubite bialka; wszystkie powyzsze skladniki dokladnie wymieszac by powstala gladka masa.
4. Rodzynki oplukac, osuszyc i dodac do ciasta.
5. Brzoskwinie pokroic na kawalki wlk. 2cm i tez dodac do ciasta.
6. Wszystko delikatnie wymieszac, wlac mase do posmarowanej tluszczem tortownicy.
7. Piec w temp. 180 stopni C przez ponad godzine (nawet do 1,5 h - wszystko zal. od piekarnika).
8. Ciasto jest gotowe, gdy jego powierzchnia jest rumiana, a na wbitej w nie wykalaczce nie pozostaje resztka ciasta.
9. Skladniki na polewe zagotowac - po kolei rozpuscic maslo, dodac mleko i cukier puder, na koncu kakao.
10. Polac polewa jeszcze cieply sernik (oczywicie po uprzednim wyjeciu z tortownicy).
Potrzebne przybory:
Maszynka do miesa, mikser, miska a nawet 2, typowe przybory kuchenne - lyzka, noz, talerzyk, piekarnik.
Jak podawa膰?
Z triumfem na twarzy! Nie znam osoby ktora by sie nim nie zachwycila, jest pyszny, swietnie nadaje sie do podania na waznych uroczystosciach, SMACZNEGO i buzia!
Uwagi:
Zamiast polewy mozna rozpuscic 2 gorzkie czekolady i nimi polac ciasto, wierzch ciasta dodatkowo mozna ozdobic wloskimi orzechami lub posypac wiorkami kokosowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Autor | sawka |