Składniki:
Biszkopt:
3 jaja, 1/2 szklanki cukry, 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina cukru waniliowego.
Masa nektarynkowa:
1 kg nektarynek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody lub niesłodzonego soku pomarańczowego.
Masa śmietankowa:
1 szklanka kremówki, 5 łyżek cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i wciąż ubijać, kolejno żółtka, wciąż nieprzerywając ubijania. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, po czym delikatnie połączyć z białakami. Ciasto przelać do małej tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 15-20 min. w 180 st. Po ostygnięciu przekroić biszkopt na 3 krążki.
Masa nektarynkowa:
Nektaryny umyć, obrać, wypestkować i pokroić na kawałki. przełożyć od garnuszka zalać sokiem lub wodą, disić do miękkości, po czym dodać cukier, wciąż podduszać, aż syrop lekko odparuje, a masa zgęstnieje.
Masa śmietankowa:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem.
Przełożenie:
Biszkopt, masa śmietankowa, nektarynkowa, biszkopt, śmietankowa, nektarynkowa, biszkopt, dekoracja z reszty kremówki i nektarynek.
Potrzebne przybory:
Tortownica, mikser, garnuszek, miseczki i jakiś łyżeczki do mieszania.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Uwagi:
Po przygotowaniu schłodzić przynajmniej godzinkę w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | matrzo |