Nalewka figowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5 kg swiezych fig /moga byc kandyzowane/,
- 0,5 l spirytusu,
- woda mineralna /bezsmakowa/,
- 1 szklanka cukru.

Jak przyrządzić?

Figi, cukier oraz mala ilosc wody gotowac do uzyskania syropu. Po ostudzeniu dolac spirytus i dokladnie wymieszac.Odstawic miksture na kilka dni w temperaturze pokojowej.Dolac wode mineralna w takiej ilosci, jaka chcemy uzyskac moc nalewki. Odstawic nalewke na 7 dni w temperaturze pokojowej. Wstrzasac nalewke przynajmniej raz dziennie.Po 7 dniach nalewke zostawic do sklarowania, odlac sklarowana nalewke do butelki/ek/, a reszte przecedzic do osobnej butelki do dalszego klarowania.

Potrzebne przybory:

Rondel, umyte butelki, sloik, lejek, geste sitko.

Jak podawać?

Nalewke podawac dosc mocno schlodzona /gesta konsystencja/. Dla egzotycznego smaku ja podaje nalewke do wyboru /ze swiezym listkiem miety lub zabkiem limonki/.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćprosty
Autormirek rogalski

Nalewka figowa: Podobne przepisy

Nalewka figowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy