Sk艂adniki:
- 0,5 kg swiezych fig /moga byc kandyzowane/,
- 0,5 l spirytusu,
- woda mineralna /bezsmakowa/,
- 1 szklanka cukru.
Jak przyrz膮dzi膰?
Figi, cukier oraz mala ilosc wody gotowac do uzyskania syropu. Po ostudzeniu dolac spirytus i dokladnie wymieszac.Odstawic miksture na kilka dni w temperaturze pokojowej.Dolac wode mineralna w takiej ilosci, jaka chcemy uzyskac moc nalewki. Odstawic nalewke na 7 dni w temperaturze pokojowej. Wstrzasac nalewke przynajmniej raz dziennie.Po 7 dniach nalewke zostawic do sklarowania, odlac sklarowana nalewke do butelki/ek/, a reszte przecedzic do osobnej butelki do dalszego klarowania.
Potrzebne przybory:
Rondel, umyte butelki, sloik, lejek, geste sitko.
Jak podawa膰?
Nalewke podawac dosc mocno schlodzona /gesta konsystencja/. Dla egzotycznego smaku ja podaje nalewke do wyboru /ze swiezym listkiem miety lub zabkiem limonki/.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | mirek rogalski |