Składniki:
Ciasto I:
- 10 dkg maku,
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 łyżki cynamonu,
- 4 dkg miodu,
- 2 jajka,
- 5 dkg margaryny,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- bakalie.
Ciasto II:
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyzki wody,
- 3 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto III:
- 10 dkg wiórek kokosowych,
- 3 białka,
- 1/4 szklanka cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki krupczatki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Ciasto IV:
- 5 dkg mąki krupczatki,
- 7 dkg margaryny,
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki śmietany,
- 10 dkg orzechów włoskich posiekanych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- zapach rumowy,
- bakalie.
Masa:
- 3 żółtka,
- 2 łyżeczki mąki krupczatki,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 10 łyżeczek cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 kostka masła,
- do wyboru można dodać: wiórka kokosowe, kakao, kawę.
Dekoracja: polewa wg uznania.
Jak przyrządzić?
Ciasto I: mak sparzyć, zmielić 3 razy. Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Dodać mak, cynamon i miód i ucierać wszystko. Pod koniec dodać sodę i ubita pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać na średnią tortownicę i piec około 20 min w temp. 180 stopni.Ciasto II: biaka ubić, dodac cukier, później dodawać po jednym żółtku i kilka kropel wody i tak ubijac na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec 20 min około.Ciasto III: białka ubić, utrwalić cukrem, dodać wiórka wymieszane z mąkami i proszkiem. Deikatnie wszystko wymieszać i upiec palcek.Ciasto IV: margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym żółtku i ucierać nadal. Następnie dać orzechy, ucierać i dodać bakalie, mąkę z proszkiem, śmietanę i wszystko ucierać. Pod koniec dać ubite białka i delikatnie wymieszać. Piec 15-20 min.Masa: wszystkie składniki zmiksować (oprócz masła) i ugotować budyń. Ostudzić go i dać do roztartego mikserem masła. Do smaku można dodac dodatki :) Przekładanie: przekładać każdy upieczony placek masą :) Wierzch polać polewą.Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | katherine |