Składniki:
- przyprawa "Gyros",
- 0,70 dag piersi z kurczaka,
- 2 duze cebule,
- sałata pekińska,
- majonez,
- ketchup łagodny,
- pikantny,
- 6 srednich korniszonów,
- puszka kukurydzy.
Jak przyrządzić?
3 łyżeczki przyprawy "Gyros" zalać 1/2 litra gorącej wody przykryć i odstawić na 15 min.1 warstwa:0,7 piersi z kurczaka (może być więcej) pokroić na małą kostkę i podsmażyć na oleju (2-3 łyżki) nie rumienić! Zalać przyprawą i dusić do wyparowania wody. Włożyć do miski – poczekać aż mięso ostygnie...2 warstwa:Polać pikantnym keczupem.3 warstwa:Na to 2 duże cebule pokrojone w kostkę.4 warstwa:Na to 6 korniszonów pokrojonych w kostkę.5 warstwa:Rozsmarować majonez.6 warstwa:Polać keczupem.7 warstwa:Na to puszka kukurydzy.8 warstwa:Na to pół kapusty pekińskiej (lub białej) poszatkowanej i posypaną 1 łyżeczką wegety (wymieszać osobno).Włożyć do lodówki na 1 godzinę.Potrawę można jeść z miski lub z bułkami...Zwykłe duże bułki przecinamy w połowie. Następnie skrapiamy je lekko wodą… i smażymy połówki na rozgrzanej patelni / bez dodatku jakichkolwiek tłuszczów i olejów/przykrete deską aż stanie się chrupiąca i zarumieniona. Ściągamy je z patelni i do tego nakładamy potrawę z grosa przykrywając drugą częścią bułki.
Jak podawać?
Potrawę można jeść samą prostą z miski luz z dodatkiem bułek. Zwykłe duże bułki przecinamy w połowie. Następnie skrapiamy je lekko wodą… i smażymy połówki na rozgrzanej patelni / bez dodatku jakichkolwiek tłuszczów i olejów/przykrete deską aż stanie się chrupiąca i zarumieniona. Ściągamy je z patelni i do tego nakładamy potrawę z grosa przykrywając drugą częścią bułki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Maja |