Składniki:
1000 g - mąka pszenna, 600 g - woda letnia, 600 g - ziemniaki ugotowane i przeciśnięte prze praskę, 75 g - drożdże, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, tymianek.
Jak przyrządzić?
Do dużej miski przesiać mąkę, w wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do mąki dać przeciśnięte ziemniaki, sól, pieprz, tymianek. Wyrabiać ciasto wlewając wodę. Pozostawić do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło swoją objętość z dwa razy. Formować małe bułeczki, które można obtaczać w: sezamie, maku, grubej soli, ziarnie słonecznika, dyni. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Jak podawać?
Podawać do dań z grilla lub pieczonych mięs.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | eduszo |