Składniki:
400 g lub 4 szt. filetów z dorsza, 2 papryki żółta i czerwona, duża cebula, 3 średnie ziemniaczki, 2-3 pomidory (ja używam kilka cocktailowych), przecier pomidorowy, masło, mąka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka, cukier.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masełka, doprawiając solą i papryką w proszku, aż się zarumienią. Paprykę kroimy w paseczki, cebulkę w piórka a pomidorki w większą kosteczkę. Wcześniej przyprawioną pieprzem i solą rybkę obtaczamy w mące i smażymy na rumiano. Do naczynia żaroodpornego układamy na dół ziemniaki, na to rybkę. Rozgrzewamy na patelni masełko (ile kto lubi) i podsmażamy cebulkę, dodajemy paprykę, pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i łyżeczką cukru i dusimy razem na małym gazie (w razie potrzeby można delikatnie podlać wodą). Jak warzywka zmiękną, dodać odrobinę przecieru do smaku. Przekładamy warzywka na rybkę i pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 220 st C. ok 25 min.
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
od spodu, żeby wszystkie składniki znalazły się na talerzu :).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Autor | SoNja |