Składniki:
1 kg mięsa wołowego (może być wieprzowe jeśli ktoś woli), 7-8 średniej wielkości ziemniaków, 3 duże cebule, 150 g koncentratu pomidorowego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, mielona papryka ostra i słodka, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy na drobniejsze kawałki i podsmażamy ma patelni, zarumienione mięso przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na tym samym tłuszczu co mięso, zeszkloną cebulę przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy już mięso będzie miękkie, wrzucamy do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku musztardę. Zupa powinna być ostra, mieć wyrazisty smak i gęstszą konsystencję. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po ugotowaniu.
Uwagi:
Jest to przepis na zupę gulaszową dla smakoszy, w której nie ma zbędnych składników (takich egzotycznych jak kukurydza czy pieczarki, które są składnikami niektórych zamieszczonych tu przepisów. Nie dodaje się również świeżej papryki ani innych dodatków nie wymienionych w przepisie). Przepis jest autorski, dochodziliśmy do niego metodą prób i błędów wielokrotnie eksperymentując z różnymi składnikami i ich proporcjami dążąc do idealnego smaku. Punktem wyjścia był smak zupy gulaszowej serwowanej w nieistniejącej już szczecińskiej restauracji Balaton, gdzie zupę podawano w podgrzewanych kociołkach. Nasz przepis zapewnia identyczny smak. Życzymy smacznego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 5 litrów |
Autor | Spanker |