Składniki:
2,5 szklanki mąki; 3/4 szklanki cukru; 0,5 szklanki oleju; 1 szklanka maślanki; 2 całe jajka;1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 opakowanie cukru waniliowego.
Kruszonka:
1 żółtko; 1 szklanka mąki; 3/4 szklanki cukru; 10 dag masła; 1 cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Podane składniki wymieszać łyżką drewnianą, kilka razy, aż składniki się połączą. Położyć jakiś owoc. Posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Potrzebne przybory:
Łyżka drewniana.
Uwagi:
Ja robię z jabłkami i budyniem, ok. 4 jabłka obrać, pokroić na cząstki i sparzyć ok. 15 minut, ugotować 2 białe budynie w 3 szklankach mleka, można lekko posłodzić. Na ciasto ułożyć jabłka, polać budyniem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | iwona66011 |