Składniki:
40 dag mięsa wieprzowego, 1/4 łyżki pieprzu, dwie łyżki oleju, 15 dag pora, 1 zielona papryka, 50 dag kwaśnych jabłek, dwie łyżki masła, 1 cebula, sól, szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Mięso natrzeć olejem i posypać pieprzem. Por oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić namałe kawałki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać jarzyny i owoce. Dusić dwie minuty, cały czas mieszając. Następnie dusić pod przykryciem przez 10 minut, na końcu doprawić solą i cukrem do smaku. Obraną cebulę pokroić w krążki. Mięso obsmażyć na oleju, na mocno rozgrzanej patelni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Tomasz |