Składniki:
4 szk. mąki tortowej, 1 szk. cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, ew. zapach waniliowy (kilka kropli), 250 g masła (najlepiej!), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 2 żółtka, szczypta soli, 1,5 kg dobrych jabłek, cukier wanilinowy, 1/2 szk. cukru, 1 cytryna, 8 goździków, ew.cynamon.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Mąkę z proszkiem i cukrem przemieszać delikatnie na stolnicy. Dołożyć masło i posiekać na owsiankę. Następnie szybko rozetrzeć samymi palcami, aż mąka z tłuszczem się połączą. Zrobić dołek, wbić jajka i żółtka, posolić. Zagnieść wstępnie za pomocą szerokiego noża. Szybko wyrobić. Podzielić w proporcji 2/3 i 1/3. Schłodzić.
Masa jabłkowa:
Przygotować wysoki garnek z 1 szk. wody. Dodać sok z 1/2 cytryny, drugą połowę dodać pokrojoną na plasterki, dołożyć goździki, cukier wanilinowy. Jabłka obierać stopniowo, by nie ściemniały i dodawać je do garnka rozdrobnione kratką do jajek lub starte. Gotować, aż się rozpadną i odparują, można przecedzić przez sitko. Ostudzić. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika (można zetrzeć) - uformować rancik, nakłuć widelcem całą powierzchnię i podsypać bułką tartą, by wchłonęła nadmiar wilgoci. Wyłożyć jabłka, zetrzeć pozostałą część ciasta. Upiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku ok. 175 stopni.
Uwagi:
Jeśli będziecie mogli wytrzymać, to ostudźcie ciasto ;)). Jest wystarczająco słodkie, ale jeśli lubicie, możecie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Misia |