Składniki:
6-7 średnich ziemniaków, wędzone kości, kiełbasa, ale dobra, najlepiej wiejska, 4-5 jajek, biały ser, tak ze 25 dag (dobra byłaby gomółka - w przep. inne - ale niekoniecznie), kwaśna śmietana, butelka żuru, ew. 2 barszcze w torebkach, mąka, majeranek, sól, pieprz, magi do smaku.
Jak przyrządzić?
Na wodzie gotujemy kość wędzoną. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę, wkładamy do rosołku z kości (kość wyciągamy i... obgryzamy, albo dzielimy się z pieskiem). W międzyczasie nastawiamy jaja, gotujemy na twardo, obieramy, łupinki do kosza, jaja kroimy na ćwiarteczki, pozostawiamy; kiełbasę obieramy (skóreczka dla pieska), kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do zupki (do półmiękkich ziemniaków) bełtamy śmietanę z mąką (1-2 łyżki) + barszcze z torebki, albo żur, dajemy na gotującą zupkę zagotowujemy, na koniec majeranek, przyprawy, ugotowane jaja, pokruszyć ser (nic się nie stanie, nawet jak się zagotuje). I to wszystko - SMACZNEGO.
Potrzebne przybory:
Nóż, duży garnek - na tą porcję to ok. 5 litrowy, kubeczek, mątewka...
Jak podawać?
Jest bardzo sycąca, najlepiej na obiad.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | babaLina |