Składniki:
1 kg płatów śledziowych małosolnych, 1 opakowanie sera feta, pół główki czosnku, majeranek, 2-3 wiązanki koperku świeżego, olej, 4 cebule, ok. 3 szklanki mleka/wody, 1 cytryna.
Jak przyrządzić?
Śledzie należy wymoczyć w mleku lub wodzie przez ok. 3h. Mleko lepiej wyciąga sól i rybny aromat niż woda. Po odmoczeniu śledzie należy odsączyć i pociąć w poprzek na paski grubości ok. 1 cm. Wsadzamy je do dużej miski i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Następnie wyciskamy 5 ząbków czosnku oraz dodajemy drobno posiekane 2-3 wiązanki koperku. Na koniec wsypujemy sporo majeranku i wszystko mieszamy. Tak powinno wszystko postać chwilkę, aby śledzie przeszły smakami. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli. Aby cebula nie była zbyt ostra, należy cebulę obrać, przepołowić i pokroić w poprzek w cienkie paski. Pokrojoną cebulę wrzucamy na ok. 3 min. do gotującej się wody. Tam cebula straci ostry smak i nabierze odpowiedniej konsystencji (zwiędnie). Po 3 minutach cebulę odcedzamy i wrzucamy do miski ze śledziami. Czas na ser feta. Feta, którą ja kupuję, jest w kostkach. Przepoławiam kostkę na pół. Z jednej części robię kostki 1 cm na 1 cm, a z drugiej połówki mniejsze kostki. Robię tak ponieważ te mniejsze kostki podczas mieszania zmniejszają swój rozmiar na jeszcze mniejsze i nie widać ich potem, ale przez to że są mniejsze lepiej oblepiają śledzie podczas mieszania. Na koniec zalewamy wszystko olejem (ale nie tak aby śledzie w nim pływały – ok. 1 szklanki wystarczy) i mieszamy. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Następnego dnia rano również dobrze mieszamy, aby ser feta „oblepił” śledzie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | DominikSKO |