Składniki:
2 czerwone papryki i 1 zielona papryka (wypestkowane i pokrojone w plasterki tak, by tworzyły coś a la okręg), 1 mała cukinia (tak około 200g, pokrojona w cienkie plasterki), 2 małe cebule (obrane i pokrojone w plasterki), 2 duże pomidory (pokrojone w plasterki).
NA SOS:
6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego,1 łyżeczka sosu sojowego, 1 płaska łyżka świeżego poszatkowanego estragonu lub 1 plaska łyżeczka suszonego estragonu, 1 plaska łyżeczka cukru.
NA FARSZ:
125g sardynek w oleju z puszki, duża garść żółtego sera startego, łyżeczka soku z cytryny, pieprz i sól, 1/2 bagietki pokrojonej w średnie pajdki.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki sałatki dodać do miski i wymieszać. Następnie przygotować sos mieszając wszystkie składniki dokładnie, doprawić do smaku. Polać sałatkę sosem i odstawić na 30 min. W międzyczasie przygotować farsz do bagietki. Rozgnieść sardynki, dodać ser i sok z cytryny, doprawić do smaku. Zrumienić na złoto kawałki bagietki. Następnie posmarować z jednej strony masą z sardynek i wstawić do piekarnika na 10-15 min. aż delikatnie zbrązowieją.
Jak podawać?
Podawać wszystko razem umieszczając kawałki bagietki z jednej strony talerza, uzupełniając drugą stronę talerza sałatką.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Emine |