Składniki:
Ciasto: 50 g masła Lurpak (w temperaturze pokojowej) + 2 łyżki do natłuszczenia formy, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 jajka, 1 szklanka mąki, 3 łyżki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka.
Polewa:
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno pokrojonej, 3 łyżki masła, 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%).
Jak przyrządzić?
Utrzeć masło, cukier i esencję waniliową na jednolitą, puszystą masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka. Nagrzać piekarnik do 180°C. Kwadratową blachę o boku 20 cm natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy suchą mieszankę i mleko, cały czas ucierać. Wylać powstałe ciasto na przygotowaną blachę. Piec 40 min. w temperaturze 180°C. Zostawić na 20 min. do wystudzenia. Przygotować polewę: nad garnkiem z gotującą się wodą ustawić mniejszy garnek, wrzucić do niego czekoladę, 3 łyżki masła i śmietanę. Mieszać, aż wszystko się rozpuści, odstawić na 10 min. Ciasto przekroić w poprzek na dwie warstwy. Spodnią warstwę posmarować 1/3 polewy, przykryć drugą warstwą ciasta. Całość posmarować resztą polewy. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Autor | Arla |