Składniki:
1 kg ośmiorniczek, ½ kg omułków/małży, ½ kg innych małży, np. sercówki lub inne, 16 krewetek surowych (mogą być odmrażane), 2 pomidory, 20 cl wina białego, 1kg spaghetti, oliwa z oliwek, 8 ząbków czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Wyczyścić ośmiornice z atramentu i zdjąć pokrywającą ją błonę. Wrzucić do gorącej, posolonej wody i gotować aż zmięknie, czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy, im większa tym dłużej oczywiście. Jeśli ośmiornica była uprzednio zamrożona, to czas gotowania jest krótszy, robi się szybko miękka. Po ostudzeniu, kroimy ośmiorniczki na małe kawałki. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, kilku ząbków czosnku i drobno posiekanej natki pietruszki, dodajemy również sok z cytryny. Pomidory kroimy w kosteczkę i wszystko mieszamy razem, odstawiamy do lodówki. Omułki należy wyczyścić z otaczających muszle nitek, wystarczy oskrobać je nożykiem i opłukać. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, z pokrojonym czosnkiem i natką z pietruszki, do tego wrzucamy duże muszle, a następnie mniejsze omułki. Skrapiamy wszystko wytrawnym białym winem i czekamy aż się muszle otworzą i odstawiamy z ognia. Na kolejną gorącą patelnię wrzucamy krewetki, z koloru szarego zmieniają się w kolor pomarańczowy, czas gotowania zależy od wielkości krewetki, zazwyczaj wystarczy od 3 do 5 minut. Przegotowane krewetki zmieniają się w ciapkę i nie są zbyt smakowite.Wszystkie owoce morza są gotowe, wiec potrzebny jest teraz makaron spaghetti, który podgotowujemy tylko połowę wskazanego na opakowaniu czasu, ponieważ dokończy się on gotować w sosie po muszlach. Przed włożeniem do tego sosu spaghetti, wyciągnąć muszle, można wyciągnąć również mięczaki z muszli, jeśli nie chcecie się bawić w obieranie w czasie jedzenia, podobnie jeśli chodzi o krewetki, można je obrać ze skorupki i zawartość głowy powyciskać do sosu po muszlach, nada to jeszcze intensywniejszego smaku makaronowi. Makaron musi być ugotowany al dente. Przed podaniem mieszamy spaghetti z wszystkimi owocami morza, krewetkami i ośmiornicami. Można udekorować natką z pietruszki. Czaso- i pracochłonne, ale warto było. Po prosu palce lizać!
Potrzebne przybory:
Kilka szerokich garnków lub głębszych patelni.
Jak podawać?
Podawać w głębokim talerzu, ustroić pietruszką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Autor | kasiula |