Składniki:
masło, 1 cebula - pokroić, 1 por - pokroić, 2 ząbki czosnku - posiekać, 300 ml wytrawnego białego wina, 200 g groszku (najlepiej z mrożonki), kilka łyżek śmietany, kilka rodzajów różnych ryb - niektóre wędzone, inne nie, np.: 150 g niewędzonego dorsza, 150 g wędzonego mintaja lub łupacza, 150 g lekko wędzonego łososia, 150 g królewskich krewetek, posiekana natka pietruszki (garść), 500 g puree z ziemniaków.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy piekarnik do około 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy do niego cebulę, pora i czosnek, czekamy aż się to wszystko lekko zeszkli. Dodajemy wino i czekamy aż dwie trzecie objętości wyparuje. Dodajemy groszek, po 2 minutach śmietanę, a potem pokrojone w kawałki ryby i krewetki (w całości) oraz pietruszkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy Vegetą czy czymś podobnym, mieszamy raz po raz przez następne kilka minut. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, po czym pokrywamy warstwą puree z ziemniaków (do puree można dodać łyżkę masła i śmietany). Robimy ładne grudki widelcem na całej powierzchni ziemniaków lub (jeżeli mamy ochotę) część ziemniaków wkładamy do rękawa do dekoracji tortów bitą śmietaną i robimy piękne gwiazdki na całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Pyszności!
Potrzebne przybory:
Jak już wspominałam - może się przydać ten rękaw do bitej śmietany z dość szerokim otworem. Ja w niego wkładam całe puree i odciskam ziemniaczane gwiazdki na całej powierzchni. Ale równie dobrze można zrobić rowki zwykłym widelcem. Ważne, żeby masa ziemniaczana nie była gładka.
Jak podawać?
Do tej potrawy nie potrzeba żadnych dodatków, bo mamy już rybkę, ziemniaczki i warzywa. Z piekarnika prosto na talerz i do brzuszka!
Uwagi:
Jeśli chodzi o ryby to niekoniecznie muszą to być te same ryby, które wspomniałam w składnikach. Ważne, żeby była mieszanka rybek wędzonych i niewędzonych. Łosoś dodaje ładnego kolorku moim zdaniem, ale każdy może wrzucić, co mu pasuje. Powinny to być filety bez ości! Ja kupuję zawsze świeże filety w supermarkecie, ale jeżeli trudno takie dostać, to chyba mrożonki też mogą być. O ile jest kilka różnych rybek - na pewno będzie fantastyczny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Iza87 |